Slovenačka panorama: Olimpija od diva do patuljka

Posle osvojenog  Kupa pobednika kupova u Lozani ‘94, što je povodom godišnjice čitaocima Koš magazina iz prve ruke opisao Vlada Stanković, evo na istom  mestu podsećanja na – za mene – jedan još veći uspeh “zmajčeka”. Iako na zvaničnoj stranici kluba 3. mesto Union Olimpije u Rimu na F4 Eurolige FIBA od 20. do 22. aprila 1997, pre tačno 20 godina, ocenjuju kao drugi najveći uspeh u istoriji, ja ne mislim tako. Čak dajem prednost i porazima od Reala pre 50, odnosno 55 godina u dva polufinala Kupa prvaka kada je Olimpiju predvodio genijalni Ivo Daneu .Uzgred, novinar Bojan Budja uskoro završava o njemu  knjigu.

Ali, ako nema dileme ko je  najbolji igrač “zmajčeka” svih vremena, vratimo se pitanju šta je najveći uspeh i nezaboravnoj sezoni 1996/97. To je bila “luda” godina, a osvojeno je treće mesto u Evropi posle tesnog poraza, zahvaljujući (i) navijačkom suđenju Italijana Kolučija u meču  sa Olimpijakosom u polufinalu  (nakon pobjede nad Asvelom 86:79). Ostala je gorčina jer se činilo da je Sagadinova Olimpija bila jača od Dudinih (Dušana Ivkovića) Grka, koje je pratilo možda i  15.000 navijača  u “ Palaeur dvorani” u Rimu u kojoj se igrala košarka još na olimpijskom turniru 1960. Ta sezona zlatnim je slovima upisana u istoriju ljubljanskog kluba koji danas,  posle sedam godina bez državog naslova, ne zavisi samo od sebe za ulazak u top 4 domaćeg prvenstva. Ali, ostavimo  i to za kraj ove priče koja bi trebalo biti veselo prisećanje na najradosniju godinu za ljubljansku košarku, takođe i punu šokova svakakve vrste.

Tada je, naime, od  infarkta, kad je čuo rezultat odlučujuće utakmice četvrtfinala u Milanu, umro predsednik kluba Ivo Zorčič. U nizu dobrih i uticajnih predsednika on je bio jedan od najuspešnijih! Srce ga je izdalo već u infarktnoj utakmici osmine finala protiv Cibone u Zagrebu, kad je morao u bolnicu nakon čega su mu doktori zabranili odlazak u Milano.  Kobno veče je trijumf u Milanu  posmatrao u legendarnom letnjem bifeu Tivolija. Bila je to smrt zbog udara (košarkaške) sreće! Infarkt.

I u Rimu se dešavalo štošta čudno, a opisaću najneobičniji dodađaj za koji je bio, kao i za košarkaške uspehe, najzaslužniji – Zmago Sagadin, sada neshvatljivo zaboravljen u jednoj tako maloj, ali košarkaški velikoj sredini kao što su Ljubljana i Slovenija. To je, rekao bih, i jedan od glavnih razlog neuspeha kluba i reprezentancije poslednjih godina. Vjerovali ili ne, tvorac svih Olimpijinih uspeha posle osamostaljenja Slovenije povukao je ekipu sa prijema kod Pape jer je sveti otac kasnio na ugovoreni događaj!

Nekim igračima (vođstvo je, naravno, poglavara rimsko-katoličke crkve sačekalo) to je teško palo, a naročito jednom od njih.Tada najboljem medju najboljima. Bio je to igrač br 1, kapiten  sa brojem 10 te super-jake Olimpije – Dušan Hauptman. “Dule trica” redovno ide u crkvu, a kad je Sagadin naredio odlazak u autobus jer su kasnili na ručak, smrklo mu se pred očima pa je tražio, da ostane. “Možeš ostati, ali se posle ne vraćaj u hotel već možeš slobodno kući.” Tako nekako mu je rekao ledeni Sagadin, a Dule se  pojavio u atobusu sa timom! Čovek koji se 17 godina dvaput dnevno vozio na treninge iz Litije u Ljubljanu (40 km krivudavog puta uz Savu u jednom smeru) istrpeo je i to.

Da, tako je bilo, a kakva je realnost danas? Olimpijin centar, Srbin Nikola Janković je postao MVP (najkorisniji igrač) ABA lige za sezonu  2016/2017 zbog  najbolje prosečne valorizacije (indeksa), ali šta to vredi kad su zeleno-beli zauzeli tek 11. mesto, a on je ušao u doigravanje slovenskog prvenstva povređen (ledja). U prvoj sezoni 2002. Olimpija je osvojila Jadransku ligu, Krka je bila protivnik u finalu, sad je Krka ispala, a Olimpija jedanesta. Žalosno.

I šta još ima novo tri kola pre završetka mini lige za prvaka u prvenstvu koje nam je počelo od nule? Košarkaški savez Slovenije je prvi put tražio, i uspeo u tome, da odmogne Olimpiji i Krki (a baš se potrudio da im zagorča život) time što su oba kluba morala igrati sve utakmice besmislenog prvog dela domaćeg šampionata  u ludačkom tempu. Čak se ni rezultati nisu preneli, čelnici Saveza nisu učesnicima ABA lige dozvolili da im utakmice iz regionalne lige važe za domaće prvenstvo. Svašta! Trenutna tabela: 1. Krka, 2. Union Olimpija (po 18:4). 3. Zlatorog Laško, (17:5), 4. Hopsi (15:7), 5. Helios (13:9) i Rogaška (12:10).To je bio redosled tog besmislenog sistema, a sada  tri kola pred kraj Olimpiji zbog  pet poraza i samo dve pobede plasman u polufinale zavisi od drugih. Naravno, najviše su krivi sami “zmajčeki”, na čelu sa trenerom Okornom i nesposobnim vođstvom, iako su osvajanjem slovenskog kupa dokazali, da bi mogli i takvi vratiti trofej prvaka države posle sedam sušnih godina. Umor posle 60-ak utakmica u 169 dana i sa kratkim rosterom učinio je svoje, a taj isti Savez koji je, očito samo zbog Olimpije, menjao sistem doigravanja, u 2. ligi je klubovima skratio broj utakmica (22). Zrelo za najveću kritiku i osudu.

Da za kraj pohvalim bar slovenski lepši pol. Košarkarice Athlete Celja nove su prvakinje međunarodne Lige WABA nakon što su u finalu, u Podgorici,  sa 61:57 svladale bugarski Beroe.

Photo: ABA