Slovenija sa B timom!

 

Jure Zdovc, selektor Slovenije, od početka priprema za Evropsko prvenstvo gotovo svakodnevno je mora da rešava neki problem. To što na braću Lorbek, Erazema i Domena, nije mogao da računa od starta manji je problem sa kojim se suočio. Potom je, zbog porodičnih obaveza, otkazao najbolji slovenački igrač Goran Dragić, a nove nevolje počele su kada je prvo zbog problema sa leđima otpao Gašpar Vidmar, dok je iskusni Nebojša Joksimović otkazao zbog bolesti a Saša Zagorac zbog povrede kolena. Poslednji udarac je jučerašnji otkaz mladog pleja Alekseja Nikolića, koji je na Evropskom prvenstvu do 20 godina u Italiji imao u proseku 16,4 poena, 6,1 skoka i 4 asistencije.

“Ekipa odsustinh” – iz ovih ili onih razloga – u kojoj bi bili Jaka Lakovič, braća Lorbek, Boštjan Nahbar, Goran Dragić, Primož Brezec, Saša Vujačić, plus Vidmar, Joksimović, Zagorac i Nikolić, verovatno bi lako dobila momke koji će u septembru braniti boje Slovenije na EP u Zagrebu. Ali, to je što je, nisu Slovenci jedini koji ne mogu da računaju na najbolji tim ali su verovatno najviše oslabljeni.

Sa vrlo “šarenim” sastavom Slovenci ne idu u Zagreb sa prevelikim ambicijama. Tim je drastično podmlađen, a dodatni problem je što nekoliko igrača nema klub za novu sezonu, što svakako utiče na njihovu koncentraciju. Ekipa će biti kompletna tek od ponedeljka kada se priključuju Alen Omić, koji se vraća sa Letnje lige u SAD, zatim Zoran Dragić i Uroš Slokar. Ova trojica, uz Jaku Blažiča, Klemena Prepeliča i Juru Balažiča, predstavljaće bolji deo reprezentacije od koje se, prema vestima iz Slovenije, ne očekuje mnogo. Na širem spisku bio je i Brajant Danston, novi igrač Anadolu Efesa, ali on neće biti u sastavu jer slovenački zakon predviđa izvestan period stalnog boravka u zemlji pre dobijanja državljanstva, što Danston ne ispunjava.

Od prvog samostalnog pojavljivanja na EP 1993. u Nemačkoj, kada je osvojila 13.mesto, Slovenija je redovni učesnik evropskih šampionata ali bez zapaženijih rezultata. Najbolji je 4. mesto 2009. u Poljskoj, kada je medalja izmakla samo zahvaljujući čudesnoj partiji Miloša Teodosića koji je jednu po svemu izgubljenu utakmicu za Srbiju uveo u produžetak u kome je naš tim slavio i osvojio srebrnu medalju.

Pre dve godine, na svom terenu, pod vođstvom Bože Maljkovića, Slovenci su bili peti, možda manje nego što su očekivali ali u skladu sa realnim mogućnostima. Sada Jure Zdovc, nekadašnji as jugoslovenske reprezentacije, u svom drugom mandatu na čelu reprezentacije (prvi put je bio 2009.) ima težak posao da od gotovo B tima svoje zemlje izvuće što više može.

Selekcija se u ponedeljak iz Kranjske Gore, gde je nekoliko dana koincidirala sa Srbijom, seli u Žreče gde će Zdovc na raspolaganju imati ove igrače:

Jure Balažič (Gazijantep, 34, 204)), Jaka Blažič (Crvena zvezda, 25,196), Žiga Dimec (Krka,22, 211)), Jaka Klobučar (Ulm, 27, 198)), Miha Lapornik (Olimpija, 21,191), Blaž Mahkovic (Olimpija, 25, 201), Mitja Nikolić (bez kluba, 24, 200)), Klemen Prepelič (bez kluba, 22, 191)), Luka Rupnik (Olimpija, 22, 185), Boban Tomić (bez kluba, 27, 190), Luka Vončina (Helios Suns, 23, 193), Saša Zagorac (Zlatorog, 31, 206), Miha Zupan (bez kluba, 32, 205), Alen Omić (23, 215), Uroš Slokar (32, 210), Zoran Dragić (26, 196).

 

Photo: siol.net