Slovenija: sve prema očekivanjima

 

Za sada videli ono što smo očekivali. Slovenija posle dve utakmicae ima poraz sa domačinom Hrvatskom, i pobedu protiv Gruzije. Ova pobeda je bitna jer će se za treće mesto boriti sa Makedonijom i Gruzijom. Selektor Jure Zdovc može biti zadovoljan napretkom posle prve utakmice. Slovenija je protiv Hrvatske vrlo loše zatvarala reket i tako protivniku dozvolila previše, 43 skokova, od toga 15 u napadu. Svako koji je bar malo igrao košarku zna da se tako ne može pobediti na gostujučom parketu protiv kvalitetnog protivnika. Kako stvare stoje, igrači su prihvatili šta im je rekao Zdovc, i na drugoj utakmici dobili Gruzine u skoku sa 31:20.

Još na pripremama je selektor pokušao da igrače navikne na to da je svaka utakmica priča za sebe. Da je slavje, euforija, i na drugoj strani loša energija i depresija, moguča samo dok se tuširaš u slačionici. Kad posle utakmice izađeš, i autobusom kreneš prema hotelu – sve se mora zaboraviti, pa bila to pobeda ili poraz. Bila je enigma kako će se “Janezi” nositi sa teškim porazom od “kockastih”, i posle 18 sati igrati bitniju utakmicu protiv ranjene Gruzije, koja je šokantno izgubila od Holandije. Klemen Prepelič zbog adrenalina i pilula protiv bolova nije spavao do 4 ujutro, ali je ipak na utakmici koja je počela več u tri popodne sa 100 odsto šutom (4/4, 1/1, 4/4) odigrao meč svoje reprezentativne karijere. Držao je Sloveniju u vođstvu, dodao 5 skokova i 4 asistencije. U drugom poluvremenu nije forsirao dalje, jer mu se u napadu odlično pridodao Jaka Klobučar, koji je u poluvremenu svoje dosadašnje karijere postigao 20 poena (6/8 iz igre) uz 4 skoka. I Klemen i Jaka su se zasluženo našli u petorki drugog kola.

U međuvremenu Zdovcu je opet pomenuo Hrvatsku koju je, tako on kaže, Slovenija mogla da pobedi.

Ako če biti pristup pravi protiv Holandije, iskreno ne očekujem veoma težak meč. Nikolasa De Jonga mora da za popodnevnu užinu pojede Alen Omić, koji još ima rezerve, a Nebojša Joksimović da zaustavi Čarlona Klofa. U spoljnoj liniji još nije zablistao Zoran Dragić, na kojeg se Zdovc mnogo ljutio između i posle utakmice sa Gruzijom. Momak koji je prva zvezda tima igrao je samo 13 minuta, brzo je ušao u probleme sa ličnim greškama i želeo je da sve napravi sam u napadu. Još jednom se potvrdilo da se individualci ne sviđaju Juretu Zdovcu.

Posle dana odmora u grupi C na redu su mečevi Slovenije-Holandija, Grčka-Gruzija i Makedonija-Hrvatska.

 

Photo: FIBA Europe