SP U19: Maler Hrvata, Ameri ponovo zlatni

U Heraklionu je završeno U19 Svjetsko prvenstvo za košarkaše, i Amerikanci su još jednom osvojili zlatnu medalju. Ovaj put, za razliku od prethodne svjetske smotre igrača do 19 godina održane u Pragu kada su Ameri bili bolji od reprezentacije Srbije, poziciju finaliste su preuzeli Hrvati. Reprezentacija naših susjeda je igrala izuzetno pametno, borili su se njeni igrači kao lavovi te su u cjelini nadigrali favorizovanu ekipu SAD. Mali broj igrača, praktično šest, koristio je trener Ante Nazor u regularnom dijelu utakmice (ne treba da se zaboravi da je jedan od najtalentovanijih, Dragan Bender, vraćen kući jer su mu bile važnije patike od želje da bude uz svoje suigrače), a njegovi su mladići imali istorijsku priliku. Na 4,35 sekundi prije kraja. Luka Božić je iskoristio samo jedno slobodno bacanje i izjednačio rezeultat na 67-67, a onda je drugi penal promašio. Naravno, u produžetku su fizički jači i “mnogobrajniji” Amerikanci pobjedili (rezultat u dodatnih pet minuta 12-4).

Reprezentativci Hrvatske su igrali odlično u odbrani, a u napadu su bili dovoljno strpljivi da nadmudre sjajne Amerikance. Bilo je to veče sa bezbroj izvanrednih akcija, a osim grupe navijača Amerikanaca, svi u dvorani su navijali za Hrvate. Marko Arapović (sin nekadašnjeg reprezentativca Franje Arapovića) je bio najboji igrač u hrvatskoj reprezentaciji. Na finalnoj utakmici je bio odlično čuvan, pa ipak je ubacio 16 poena. Njegovi suigrači Zubac (12 poena i 13 skokova) i Božić (12 poena) su bili sjajni, dok je fenomenalnu partiju prikazao Nik Slavica (otac Nenad je bio prvotimac Šibenke) sa 23 poena i 6 skokova. Kakva je finalna utakmica bila, najbolje pokazuje broj skokova, Hrvati su imali 50 a Amerikanci samo dva više, od čega su obje ekipe imale po 20 uhvaćenih lopti u napadu.
Za sve one koji uživaju u izvanrednim košarkaškim potezima, neka potraže na raznim sajtovima “bananu” Nika Slavice američkom igraču čuvenog prezimena Tejtum, jer je to bio jedan od najboljih poteza na cijelom prvenstvu.

goran 42
Organizatori su bili razočarani, jer su u malom finalu Grci zasluženo poraženi od izvanredne ekipe Turske sa devet poena razlike (80-71). Interesantno je da se Turska uspjela da oporavi nakon katastofalnog poraza u polufinalu od Hrvatske (91-56). Ipak, publika i domaćini su bili više razočarani porazom protiv SAD, nego što su teško primili gubitak medalje. Dvorana je bila krcata (oko 5.000), a poraz Grčke od samo šest poena protiv favorita Amerikanaca lako je mogao da donese i jednu medalju jer su domaćini praktično izgubili od budućih šampiona u posljednjih dvije minute.
Reprezentativci Srbije su uspjeli da savladaju Argentinu (77-76), i to šutem u posljednjoj sekundi Vanje Marinkovića. Tako je Srbija osvojila samo 9. poziciju, makar utakmica sa “gaulosima” nije bila lagana jer su Đinobilijevi nasljednici pogodili čak 15 trojki (od toga Martin Fernandez 8 od 11, koliko je šutirao).
Ispred Srbije, pored osvajača medalja (SAD, Hrvatska, Turska) su još Grčka, Kanada, Italija, Australija, Španija, a iza orlića su ostali Argentina, Egipat, Koreja, Dominikanska Republika, Iran, Kina i Tunis. Interesantno da je iskusni srpski trener Branislav Jemc, koji radi u Egiptu, napravio odličan rezultat. Najbolji u istoriji takmičenja sa mladim egipatskim kategorijama, osvojivši za njih sjajno 11 mjesto.
U najbolju petorku prvenstva izabrani su : Džejlen Branson (SAD), Hari Gils (SAD), Marko Arapović (Hrvatska), Furkan Korkmaz (Turska) i tamnoputi Grk Tajler Dorsi. Najkorisniji igrač prvenstva – MVP je američki bek Džejlen Branson.
O reprezentaciji Srbije i njenom nastupu na ovom Prvenstvu svijeta će zasigurno još puno toga imati da se kaže. Analize će da uslijede od onih najodgvornijih. U ovom trenutku je teško reći kakve će biti, ali je uvjerenje da u ekipi koju je predvodio Aleksandar Bućan ima puno “štofa”, i da će mnogi mladi reprezentativci Srbije uskoro da skrenu pažnju i samog Saše Đorđevića. Rezultat je takav, i na njega se teško navići, ali treba sa optimizmom da se gleda na tim sastavljen od velikih talenata, koji su samo na trenutke igrali onako kako je njihov stručni štab želio.
O detaljima sa ovog veoma dobro organizovanog U19 Prvenstva svijeta biće
svakako još prilike da se ispričaju lijepa sjećanja.

 

Photo: FIBA