Spasibo, Andrej

 

Taman sam mislio da danas ništa ne pišem, kad na sajtu moskovskog „Sport-Ekspresa“ videh intervju sa Andrejem Kirilenkom u kome kaže da je završio karijeru! Istina, dozvoljava mogućnost da se predomisli, ali od juče je, zvanično, otišao u igračku penziju. Ima 34 godine, mnogi stariji od njega i dalje igraju, ali s obzirom na njegove „intenzivne godine“ sasvim je razumljiv osećaj istrošenosti, umora, zasićenosti… U Rusiji ga već vide kao ozbiljnog kandidata za mesto predsednika nacionalne Košarkaške federacije. Nije još rekao „da“, ali iz kontesta se naslućuje da je spreman za novi izazov.

kirilenko navaro Ne mogu tačno da se setim kada sam prvi put gledao Kirilenka, ali se zato sećam jedne lepe reportaže koju sam objavio u španskom “Mundo Deportivu” 6.oktobra 1999. Na poslednjoj strani lista, pod naslovom „La Bombla y la Perla del basket europeo“ (Bomba i Biser evropske košarke) osvanula je priča o dvojici mladih talenata pred kojima je sjajna karijera. „La Bomba“ je, naravno, Huan Karlos Navaro, „Perla“ – Andrej Kirilenko. Navaro je već bio zvezda u usponu, tog leta osvojio je titulu juniorskog prvaka sveta u Lisabonu zajedno sa Pau Gasolom, Felipeom Rejesom i Raulom Lopezom, a Kirilenko je na istom šampionatu bio MVP.

I jedan i drugi ispunili su očekivanja. Postali su zvezde evropske i svetske košarke. Kirilenko je ostavio mnogo dublji trag u NBA (10 godina u Juti), dok je Navaro samo prošao kroz Memfis, tek koiliko da pokaže da može, ali sebe je video u svojoj Barsi. Navaro je bio i ostao šuter, majstor za trojke ali je patentirao i takozvani „pushing-shoot“, onaj samo njemu specifični izbačaj posle koga lopta u velikom luku završava u košu protivnika. Kirilenko je, zbog visine, igrao na poziciji krila ili „četvorke“. Nikada ga nije krasila posebna fizička snaga, ali je oduvek sjajno skakao. Bio je masjtor za blokade, njegova zakucavanja bila su vrlo atraktivna, lako je trčao u kontre ili ih počinjao dugim pasom posle skoka u odbrani. Bio je kompletan igrač, odliučan defanzivac, igrač oko koga se gradi roster, organizuje plan igre, košarkaš koji se traži u odlučujućim momentima.

Nije imao sreće da dva svoja povratka u CSKA kruniše titulom prvaka Evrope. Verovatno ga još uvek boli onaj poraz od Olimpijakosa u Istambulu 2012, ali i bez te evropske krune njegova vitrina puna je trofeja. Pored ostalog, bio je prvak Evrope sa Rusijom 2007. i MVP turnira. U najboljoj petorci, zajedno sa njim, bili su Kalderon, Šiškauskas, Novicki i Pau Gasol. Ima i bronzanu medalju sa Olimpijskih igara u Londonu 2012, tu je i bronza sa EP 2011. u Litvaniji. Pre odlska u NBA, 8.februara 2001, u meču CSKA-Lijetuvos Ritas postao je drugi igrač u istoriji evro-kupova sa tripl-dabl učinkom: 13 poena, 11 skokova, 10 osvojenih lopti.

Za njim ostaje impresivna NBA karijera, 10 godina u Juti, jedna sezona u Minesota i deo jedne u Bruklinu. Ukupno 797 utakmica, 11,9 poena po meču, 5,5 skokova. Najbolja sezona bila mu je 2003/04 kada je potpisao 16,5 poena i 8,1 skokova. U naredne dve bio je blizu, 15,3 i 15,1 poena.Bio je učesnik All Star utakmice 2006. i član najbolje defanzivne petorke NBA lige iste godine. Broj dresa 47 nije bio simboličan, njegovi AK inicijali u kombinaciji sa brojem 47 asocirali su na moćno oružje AK-47 (poznatiji kao kalašnjikov), s tim što je Kirilenko pucao košarkaškim mecima.

Bilo kako bilo, od jeseni ćemo biti siromašniji za jednog asa. Može nam biti žao, ali moramo poštovati njegovu odluku. Bolje je da ode dok ga još pamtimo u punom, sjaju nego da postepeno krčmi svoj godinama sticani ugled.

Spasibo, Andrej.

 

Photo: FIBA Europa