Šta čeka Partizan?

 

Ovih dana pratimo kako su Nemci izabrali FIBA,  Ritas Evrokup, Španci se naviše posmatraju mada se, koliko čújem, definitivno priklanjaju Evroligi,  spinuje se  i potura  sve i svašta u medisjkom ratu košarkaške Evrope. Predsednik KSS Đilas mudro ćuti, čeka, nije mu lako, iako je diplomatski odmeren. Umesto njega, oglasio se “gensek“ Tomašević, koji je nastupao za oba večita rivala, kako Partizan treba da igra FIBA, da ne ugrozi reprezentacije.

A u Partizanu čekaju. Čekao se poslednjih godina plej, pa Saša Pavlović, pa ko će prvi da ode, Danilović ili Vujošević, nešto kraće novi predsednik, pa onda Džejms, pa opet plej, sada Peković iz Minesote, pa novi potpredsednik, pa i početak Superlige… Kakva će biti odluka za Evrokup? Pritisci su počeli. Za sada tiho, a da li će iz KSS i otvorenije, pokazaće vreme.

Partizan je, poput Srbije, često u miru gubio bitke dobijene na bojnom polju.

*1998 – Partizan nije pravio probleme, niti dizao buku što prvi susret finala plejofa igra dva dana po povratku sa fajnal foura iz Barselone. Izgubio je u Železniku, dobio drugu, ali ne i treću utakmicu u Pioniru, posle halabuke FMP-a oko sudija, najave da neće igrati majstoricu, da bi se ipak pojavili na parketu pravo iz autobusa pred sam meč. Partizan je tada ostao bez Evrolige.

*1999 – Partizan je osvojio pod  uzbunom i sirenama nacionalni Kup u Pioniru, da bi potom u Evroligu otišli Budućnost i Crvena zvezda po plasmanu na tebeli u trenutku prekida lige, pošto se preglasavanjem odustalo od plejofa, po fajnal four principu, kao što je igran Kup, pa prvaka nismo dobili na parketu. Partizan je morao da raspusti ceo tim jer nije izborio Evroligu. Posle Drobnjaka, koji je prodat godinu dana ranije, klub su napustili tog leta Tomašević i ostali reprezentativci.

*2000 – Partizan je dobio poziv da bira koju Evroligu igrati. Dok je Budućnost, uz podršku KSCG, izabrala Đordija i dobila ugovor na tri godine, Partizan je poslušao apele KSS i KSJ, i izabrao Suproligu. Najveći spin koji su pojedinci godinama i decenijama kasnije plasirali, bio je da je to bio izbor Predraga Danilovića, koji je kasnije izabran u Bord FIBA. Istina glasi da je tog leta, a i do oktobra 2000, Predrag Danilović još igrao za Kinder.

*2002 – prilikom evroligaškog gostovanja Ciboni u Zagrebu, čelnici ABA lige pozvali su predstavnike Partizana na sastanak ponudivši mu da od leta zaigra regionalno takmičenje i izabere još jedan srpski klub. Svi su tada očekivali Hemofarm, koji je igrao finale Kupa Koraća sa Unikahom, kao i fajnal four Saporta kupa, imao novu dvoranu, budžet, organizaciju… Pošto su hrvatski novinari to već preneli, KSS i KSJ su izdali saopštenje, mnogi klubovi digli prašinu sa čuvenim „srpskim košarkaškim interesima“ a da se crno-beli nisu ni vratili iz Hrvatske. Digla se „kuka i motika“, Partizan je ponudu odbio još u Zagrebu.

*2003 – Partizan opet ne želi da igra ABA, ali su sada još neki promenili mišljenje. Patriotska priča  zamenjena je  „regionalnim otvaranjem“, izlaženjem iz “lokalnih okvira“, pa se Budućnosti, koja je 2001. otišla ABA, i Zvezdi priključio FMP, odnosno Lovćen, a liga je prvu i jedinu godinu prenošena na TV Pink.

*2004 – Na čuvenom sastanku  u Kući košarke, na koji je doveden po prvi put u Srbiju i Đordi Bertomeu, Partizan je uslovljen da neće igrati Evroligu ako ne ode da igra ABA. KSJ i KSS nisu stali u zaštitu ucenjenog, koga su prozivali prethodnih godina da ne izabere ULEB i ABA.

*2009 – Te godine  Bertomeu je po drugi put došao među Srbe. Oni koji su urušavali godinama KLS, koja je imala Borovicu, Spartak, BFC, koji su igrali uspešno Evropu, posebno Beobanka, Hemofarm, pa i Beopetrol, oduzeli su joj i prohodnost prvaka u Evroligu. Uvedeno je bodovanje za trogodišni ugovor, a kada ga je Partizan izborio, opet su se digli oni koji su se zalagali za taj sistem, opet je izvađena priča o „srpskim košarkaškim intersima“, čak i vraćanju u KLS, kao pre koju nedelju ove zime. Partizan nije dobio trogodišnji ugovor, nađen je kompromis za dve sezone, a čak se oglasio i Bora Stanković da je postignut istorijski dogovor. Na pitanje šta je tu istorijsko, čika Bora nije imao odgovor, a iz poštovanja prema godinama i biografiji, neću potezati temu i njegove odgovornosti kakve je nalsednike ostavio iza sebe u FIBA.

*2016 – U Partizanu i dalje čekaju. Za razliku od gore pomenutog čekanja koga sve i čega, ovoga puta možda i izvuku neku korist, a možda ih opet ucene, nasamare. Mnoge bitke na terenima su dobijene, ali su gubljene za stolom.

Ili što bi u narodu rekli „Dobar i glup su rođena braća“.

Photo: ABA