Tegeltija – Laže i paralaže

 

U Srbiji se košarka ne igra skoro deset dana, koliko je proteklo od poslednje utakmice Crvene zvezde sa CSKA i prve finala ABA sa Megom. Međutim vesti u medijma – nikada više. Plasira se sve i svašta, pa ni košarkaškim fanaticima nije mnogo toga jasno, a posebno površnim pratiocima.

FIBA je čas izbacila Španiju sa Olimpijskoh igara, pa onda ipak nije. Italijani igraju u Evrokupu, pa onda ipak ne, isto tako Nemci, Rusi…. Poslednja vest  glasi da se raspada ABA j.t.d liga. Kad je pročitate celu, vidite da se ne raspada, već se navodno menjanju termini sa nacionalnim šampionatima, a regionalne federacije povlače saglasnost, jer je FIBA to zahtevala, iako je lane učestvovala u deprivatizaciji ABA upravo sa savezima. Rečeno je tada da je učinjen pomak na bolje, da se sada klubovi pitaju za sve, a onda kada su se isti ti klubovi izjasnili – nastao je problem.

Ono što se u Srbiji prećutkivalo nedeljama, izbilo je sa ovom vesti na površinu. KSS, kao i ostali savezi bivše SFRJ, nisu uslovljeni od FIBA samo zbog želje za  igranjem Evrokupa, već što su svi  klubovi regionalne lige potpisali da prihvataju koncept ECA. Tačnije paket  1+3, po kome najbolji klub koji ispunjava uslove ide u Evroligu, a tri sledeća u Evrokup. Nema kluba u regionu  koji ima zagarantovano učešće, poput 11 evropskih sa desetogodišnjim ugovorima (Darušafaka na dve),  već je ABA liga sa ECA potpisla na četiri godine pomenuti paket.

Taj ugovor je ono sto zamera FIBA, a ne samo igranje u Evrokupu, pa su tako nacionalni savezi morali da zatraže od svih klubova ABA koji su prihvatili koncept ECA da povuku potpise. Tako je Igokea, iako ne ide u Evropu uopšte, uslovljena od federacije BIH, ili Zadar u Hrvatskoj, a ne samo Cedevita koja bi u Evrokup. Ono što je Đilas stidljivo izjavio na hodniku u Šumicama, a onda prećutao u saopštenju KSS, je da se od svih srpskih klubova traži da povuku potpise ABA podrške ECA. Dakle od Partizana, Mege, Metalca, ali i Zvezde koja bi time ugrozila svoje učešće u Evroligi od jeseni.

Đilasu nije lako, jer je pod velikim pritiscima. Bivšem selektoru nije promaklo njegovo neprimereno radovanje i gestikulacije u vrščkoj svečanoj loži u pobedi Zvezde nad Efesom. Peković i Todorić su prilikom sastanka i upoznavanja u Kući košarke ostali pri svom stavu oko Evrokupa. KSS je uslovljen julskim kvalifikacijama i EP dogodine, dok neki iz lične osvete, bez osnova, traže da opozove  Zorana Radovića i Dejana Bodirogu iz FIBA. Predsednik zna kako se postaje član Borda FIBA u koji bivši potpredsednik KSS,  Bodiroga, nije delegiran od Saveza, već je izabran glasovima tog tela (46 od maksimalnih 50), dok je Radović zadužen za razvoj košarke u Aziji, Africi i to u – FIBA Svet. Bodiroga nije otišao iz KSS u FIBA, kako se predstavlja, već zato što Đilas nije ispunio obećanje da će se povući posle dve godine i ustupiti mu mesto. Bodiroga  u FIBA NE PRIMA PLATU, kao što jedini od potpredsednika nije primao dok je bio u KSS, gde je mogao da ostane i kao član Borda, kao što je učinio Predrag Danilović, dok je bio predsednik Partizana.

Inače, Bord FIBA NE DONOSI ODLUKE GLASANJEM, kako ove poslednje, tako i ostale,  pa i  Bodiroga, NIJE GLASAO ZA IKAKVE SANKCIJE. Da li ste pročitali negde da je bilo koji savez ili pojedinac, mediji u Italiji napao ili opozivao Dina Menegina, ili u Turskoj Haruna Erdenaja, u Češkoj Jiržija Zideka, ili Bugari, Glučkova, Ukrajinci Volkova, Španci Montera… a svi su u Bordu FIBA.

Zanimljivo je da su isti koji su pokrenuli hajku na Bodirogu i FIBA 2010. želeli da uđu u pojedine njene komisije. KSS ih je predložio, ali nisu dobili potreban broj glasova u FIBA i nisu prošli. Da li zbog skandala na juniorskom EP u Španiji, sa navodnim nameštanjem rezultata posle kojeg su i naša i litvanska reprrezentacija „odstranjeni“  sa nezvaničnog SP u Manhajmu,  „tankog“ pedigrea, ili svega pomalo…

Bodiroga je uzvratio na podmetanja posle toliko dana ćutanja. Vratio je ubitačno, kao što nas je vratio u Indijanopolisu u već izgubljenom finalu sa Argentinom.  Izložen je sada botovskim napadima zbog stava o Jadranskoj ligi, od istih onih koji bojkotuju utakmice Zvezde u ABA?! Zar je Dejan odveo naše klubove tamo?

Napadaju ga zbog stava prema Evroligi, isti oni koji zvižde ili nadglašavaju Đordijevu himnu?! Najviše zbog odgovora na ničim izazvane napade u “Politici”, gde ceo intervju mnogi nisu ni pročitali. Posebno  zbog “dijagnoze“ koja nije njegova, već citirana od drugog, tačnije prvog čoveka Srbije, pa  bi oni koji ga prozivaju trebali da se zapitaju čije im reči to smetaju, koga u stvari blate?!

Što se tiče pominjanja Kosova, FIBA ga je primila posle našeg potpisvanja briselskog sporazuma, gde smo se obavezali na neke stavke, tačnije da nećemo sprečavati učlanjenje naše južne pokrajine u MOK. Hoćemo li zato da bojkotujemo i MOK, Olimpijske igre, a pozivamo se da je reprezentacija iznad svega? Ili potpisnike briselskog sporazuma ?

Šta će biti sa predolimpijskim  turnirom, Zvezdinom Evroligom, gde će igrati Partizan, hoće li i biti i kakve regionalne lige, kada će se igrati… niko ne zna. Kada smo kod ABA  i njenih datuma, nedeljama smo slušali  spin ko je bio za pomeranje termina, a ko ne. Onima koji razmišljaju svojom glavom, jasno je da Srbija nije odlučivala sama. Tačnije ne samo srpski klubovi, posebno KSS, jer da jesu, zašto je sada desetodnevna pauza? Zašto će potom Zvezda i Mega igrati dan za danom? Ko je sada branio našim finalistima da pomere termine i bar ravnomerno raspodele utakmice? Možda su se ipak nesto pitali i Crnogorci i Hrvati, koji su igrali polufinale? Ili je nekom, ma koliko spinovao, ipak odgovaralo ovako?