Tri decenije revije Gigantes del basket

gigantes 2

Avgustovski broj španske košarkaške revije „Gigantes del basket“, čiju naslovnu stranu vidite, posvećen je lepom jubileju revije – proslavi 30 godina postojanja. Stranice ovog mesečnika  vraćaju nas u 80-te i 90-te godine, kao i na početak 21. veka jer je „Higantes“ bio svedok košarkaške istorije, ne samo evropske, u poslednje tri decenije. Ovaj list je doajen  među specijalizovanim košarkaškim časopisima u Evropi i, na žalost, jedan od retkih koji je preživeo sve krize, ekonomske i sportske. Nekada smo u Italiji imali „Điganti del basket“ i „Super basket“ , u Grčkoj „Tri ponto“, u Francuskoj „Maksi basket“ pa kasnije „Hebdo basket“, u Jugoslaviji „Koš“…Nisam baš 100 odsto siguran, ali čini mi se da osim madridske revije niko više nije aktivni svedok košarkaških zbivanja.

Kada smo u oktobru 1989. pokretali naš „Koš“, uzor nam je bio „Gigantes del basket“. Čežnjivo smo gledali odličan papir, sjajne fotografije, moderan dizajn koji je za naše tehničke urednike, istina limitirane na foršpigl, olovku i cicerometar, bio „špansko selo“. Ko god je putovao u Španiju imao je zadatak da nam donese što više brojeva „Higantesa“. Prvo, da se i mi sami informišemo i, možda i važnije, da ukrademo po neku sliku brojnih igrača, uključujući i NBA zvezde. Nije bilo baš „po propisu“ ali nismo imali drugo rešenje. Uskoro će se na našem sajtu pojaviti prvi brojevi „Koša“ u PDF formatu a među slikama će sigurno biti i onih koje smo “pozajmili” iz španske revije.

„Higantes del basket“ je najveći deo svoje misije u svetu košarke proveo kao nedeljnik. Sedmično izlaženje diktiralo je aktuelnost, španska ACB liga bila je uvek u prvom planu, sa izveštajima, statistikama i, naravno, sjajnim slikama ali je uvek bilo prostora i za atraktivne intervjue, reportaže, praćenje zbivanja u najjačim evropskim ligama među kojima je bila i nekadašnja jugoslovenska. Dugopgodišnji dopsinik „Higantresa“ iz Jugoslavije bio je Sreten Pantelić, Valjevac koji je odlično ovladao španskim jezikom, takodje saradnik „Koša“. Čekamo ga da nam se ponovo javi, posebno u svetlu „vaskrsa“ valjevske košarke.

Da je naš mesečnik „Koš“ preživeo, danas bi bio „mlađi brat“ sjajnog „Higantesa“. Pojavili smo se četiri godine posle „Higantesa“, ali ove 2015. možemo da obeležimo neslavan jubilej -dve decenije ne-izlaženja. Portal koji čitate nije surogat , ali nije ni nekadašnji „Koš“. Druga su vremena, tehnologija je napravila čuda, a mi pokušavamo, koliko znamo i možemo, da pratimo nove tendencije. Podrška koju dobijamo posle dva meseca na košarkaškom tržištu ohrabruje nas da izdržimo.

Moram da priznam da ova priča ima i pomalo lični karakter. Ja sam iz našeg „Koša“ otišao polčetkom 1992. u Barselonu i stigao (i) do njihovog „Koša“, odnosno „Higantes del basketa“. Lepo sam, iako ne redovno, sarađivao sa Pakom Toresom, dugogodišnjim glavnim urednikom revije. Sesar Nanklares, koji ga je nasledio u novoj etapi revije koja je pre dve i po godine postala mesečnik, uvrstio me je u redakciju. Još uvek sam u „impresumu“ i pod novim šefom, Davidom Sardinerom, pošto je Sesar Nanklares pre nekoliko meseci otišao na mesto urednika audio-vizuelnih priloga u fudbalskom klubu Real Madrid. Naravno, uglavnom sam bio zadužen za košarkaše i trenere sa prostora bivše Jugoslavije. Poslednjih godina objavio sam intervjue sa Teodosićem, Pekovićem, Mirzom Teletovićem, Bogdanom Bogdanovićem, Antom Tomićem, Bojanom Bogdanovićem, Novicom Veličkovićem, Mariom Hezonjom, Nemanjom Bjelicom, Bobanom Marjanovićem, Sašom Vujačićem, Vlade Divcem, Žarkom Paspaljem, Predragom Danilovićem, Darkom Miličićem, Igorom Rakočevićem sa trenerima Sašom Đorđevićerm, Željkom Obradovićem i Duškom Ivanovićem, ali takođe i sa nekim inostranim igračkim ili trenerskim zvezdama, od Vasilisa Sapnulisa preko Jorgosa Barcokasa do Arvidasa Sabonisa i prve velike reportaže o super-talentu Luke Dončića. Nekog sam sigurno zaboravio, ali i ovaj spisak svedoči o prisustnosti igrača sa naših prostora u „Higantesu“, odnosno u španskoj košarkaškoj javnosti. Zahvaljujućí (mojoj) sličici u „Higantesu“ uz intervjue i reportaže dešvalo mi se da me nepoznati ljudi zaustave i pitaju da li „pišem u Higantesu“. Jeste, pišem, i vrlo se ponosim time.

GIGANTES, MARJANOVIC, enero 2015.

GIGANTES, MARJANOVIC, enero 2015GIGANTES, MARJANOVIC, 2 enero 2015.

U svečanom broju, uz mnogo čestitki iz celog košarkaškog sveta, nalazimo i prigodne poruke Bože Maljkovića, Saše Đorđevića, Duška Ivanovića, Velimira Perasovića, Nevena Spahije..“Koš magazin“ se ovim tekstom pridružuje čestitkama i želi još mnogo decenija svedočenja o zbivanjima u španskmoj, evropskoj i svetskoj košarci.