U20: Zlatna generacija 95

 

Sa deset ubačenih trojki naši mladi košarkaši postali su u italijanskom gradu Linjanu šampioni Evrope u konkurenciji do 20 godina. Potvrdilo se staro pravilo da smo sve naše zlatne medalje (i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji) osvojili na šut. “Bombama”, od kojih su neke ispaljene i “sa parkinga” naši momci zbunili su i potpuno demolirali u finalu Špance koji su pre utakmice bili favoriti na kladionicama.

Bilo je veliko zadovoljstvo gledati dečake trenera Vladimira Đokića, tim pre jer je bilo očigledno da su, zbog limitirane minutaže u svojim klubovima, bili željni igre, ali ne i gladni lopte. Bili su pre svega tim, i timskom igrom su tukli sve protivnike. Najzaslužniji za to je, naravno, Đokić, trener koji je ove sezone najpre napravio čudo u Valjevu, sa Metalcem, a onda i u italijanskom gradiću Linjanu. Ni u Metalcu ni u reprezentaciji Đokić nije imao velike zvezde, ali je umeo da na svakoj utakmici bar od jednog igrača napravi zvezdu. Pa je tako u polufinalu sa Turskom zvezda bio Gudurić, a u finalu sa Špancima Jaramaz. Naravno, ni jedan a ni drugi nisu sami pobeđivali protivnike, to je činio tim, ali neko je morao dati i odlučujuće koševe. Taj zadatak odlično su obavili Gudurić i Jaramaz, i na kraju pokupili slavu. Gudurić je proglašen za MVP igrača šampionata, a zajedno sa njim u idealnoj petorci je i bek Crvene zvezde Nikola Rebić. I njegove trojke u finalu su na Špance delovale kao pucnjevi direktno u srce “furije”. Ili, da budemo precizniji, izgledali su Španci razoružano baš kao njihovi stariji sunarodnici kad im je Teodosić uvalio onu trojku u lice cele odbrane tri sekunde pre kraja četvrtfinala Svetskog prvenstva u Turskoj.

Ne treba nikako zaboraviti da su momci u finalu nadoknadili odsustvo povređenog Marka Tejića, a on nije običan igrač, nego jedan od lidera ove generacije. Ove sezone umeo je da odluči neke utakmice Crvene zvezde u Evroligi, a imao je lepu ulogu i u osvajanju trofeja u srpskom Kupu i prvenstvu, kao i u ABA ligi.

Već smo pisali da momci iz generacije 95 nisu bili anonimni ni pre ovog Evropskog prvenstva, i neki od njih su u planovima NBA skauta za neki od budućih draftova. Prema specijalizovanom internet portalu Draft Express, najbolje rangirani Srbin do 20 godina je Rade Zagorac iz Mega Leksa. On je na 16. mestu na svetskoj listi. Njegov klupski kolega Ognjen Jaramaz je 25. a Đorđe Kaplanović iz Crvene zvezde 26. Sledi 215 centimetara visoki centar Milenko Veljković iz Mega Leksa na 39. mestu, pa Marko Tejić iz Crvene zvezde na 42. Marko Gudurić je bio 46, ali će posle Linjana svakako značajno skočiti na listi. Kao i Nikola Rebić, koji je bio na 51. mestu, i Dragan Apić (60.)

Zlatne medalje 19. jula 2015. osvojili su:

Nikola Rebić (Crvena zvezda, 188), Rade Zagorac (Mega Leks, 205), Marko Gudurić (FMP, 197), Petar Rakićević (Metalac, 203), Dragan Apić (FMP, 206), Božidar Babović (Spartak, 197), Ognjen Jaramaz (Mega Leks, 193), Dejan Davidovac (FMP, 202), Aleksandar Bursać (Vojvodina, 207), Đorđe Kaplanović (Crvena zvezda, 209), Đoko Šalić (Spars Sarajevo, 213) i Marko Tejić (Crvena zvezda, 209).

Ova imena već su deo istorije naše košarke, kao i pet prethodnih generacija koje su u uzrastu do 20 godina ranije osvajale zlatne evropske medalje.