Ujedinjene nacije… Real Madrida

Ima se, može se…U najkraćem, tako glasi deviza koju godinama primenjuje Real Madrid, ne samo kad je u pitanju prvi tim već i mlađe kategorije. Pošto je praksa potvrdila da vredi ulagati u mlade talente ma odakle oni dolazili, u Realu nastavljaju sa selektiranjem klinaca po celom svetu. Trenutni sastav mlađih kategorija Reala više liči na „ujedinjene nacije” nego na španski sportski kolektiv, ali u Realu su uvereni da će uskoro naći nekog novog Nikolu Mirotića ili Luku Dončića. Kažu da je dovoljno da se u svakoj trećoj generaciji pojavi po jedan ekstra talentovan igrač pa da se sva ulaganja isplate.

Trenutno, u juniorima i kadetima Reala igraju:

Dino Radončić, krilo, 202cm, 18 godina. Rođen u Zrenjaninu, izabrao da igra za Crnu Goru. Debitovao za prvi tim.

Mario Nakić, krilo, 176cm, 16 godina, šuter. Sin Ive Nakića. Rođen je u Beogradu, ne znam za koju će reprezentaciju igrati.

Amara Sila, centar, 202cm, 15 godina. Rođen u Senegalu. Odličan skakač, ogroman raspon ruku.

Usman Garuba, krilni centar, 200cm, 9. marta puni 15 godina. Skakač i strelac. Rođen je u Madridu, Španac je, ali ima afričko poreklo. Najveća nada Reala, MVP Evropskog prvenstva do 16 godina. Idol mu je Karim Abdul Džabar.U kadetima mu je brat Ab Sedik kome takođe proriču sjajnu budućnost.

Usman Garuba

Egun Dike, 200cm, pivot, 16 godina. Došao iz Unikahe, španski državljanin. Ima odličan pas.

Konstantin Kostadinov, krilo, 196cm, 14 godina. Bugarin. Odlikuje se velikim fizičkim potencijalom.

Stefan Vukčević, 198cm, krilni centar, 14 godina. Crnogorac. Intuicija za skok i brze ruke za šut.

Boris Tišma, 197cm, krilo, 15 godina. Hrvatska.Šuter.

Ešete Kalvo, 176cm, plej, 14 godina Etiopija. Brz i vredan.

Karem Šerlok Kvili , 192cm, plej-bek, 16 godina. Rođen u Sent Kristoferu, Karibi, najmanja država zapadne hemisfere.

Jan Patrik Pancar, 190cm, bek, Šveđanin crne puti.

Kadim Sou, 210cm, centar, 17 godina, Senegalac.

Heritijer Ngalamulume, 201cm, 16 godina, pivot, rođen u Kinšasi, DR Kongo.

Senri Gonzales, 183cm, bek, 15 godina, rođen u Dominikanskoj Republici.

Džang Džijao, 203cm, pivot, 15 godina. Kinez rođen u Pekingu. Dobar skakač, širok raspon ruku, dobar šut sa polu-distance.

Realov igrač je i Felipe Dos Anjos, 218cm, Brazilac, 18 godina. Igra u Ovijedu na pozajmici, verovatno će u narednoj sezoni biti vraćen. Nije veliki skakač, ali ima visinu i ogroman raspon ruku.

Felipe Dos Anjos

Prisustvo Radončića, Nakića, Tišme i Vukčevića potvrđuje tezu da Real na našim prostorima traži nove Mirotiće i Dončiće, ali Realova “baza” je čitav svet. Ima igrače iz Kine, Senegala, Konga, Švedske, Dominikanske Republike, Etiopije, sa Kariba… Nisam brojao nekoliko crnoputih igrača koji imaju špansko državljanstvo.

O mlađim kategorijama od 2009. brine Lusio Angulo, bivši igrač. Većina igrača stanuje u rezidenciji, u sobama po dvoje, u sportskom centru Reala “Valdebebas”. Klub brine o njihovom školovanju, autobus ih vozi u školu i vraća. Oni najtalentovaniji, posle trogodišnjeg praćenja, dobijaju ugovor o stipendiranju. Trenutno je 14 stipendista. Propis ACB lige obavezuje svaki klub da ima najmanje četvoricu igrača “formiranih u Španiji”. Ta formulacija dozvoljava da stranci koji su sa 13,14 ili 15 godina došli u neki španski klub dobiju status domaćeg igrača

Ima se, može se…

Photo: Privatna arhiva