Vilanova šokirala Džordana i celu Ameriku

 

Svaki stanovnik Filadelfije sa ponosom će danas reći da je taj grad, pored najgoreg košarkaškog tima u NBA ligi, 5. aprila dobio i najbolji – šampiona univerzitetske NCAA! Vilanova, koledž na obodima Filadelfije, je reč koja se poslednja 24 sata najviše izgovara na internetu, u Americi pogotovo. Ko još pamti “seventisikserse”, koji sa skorom 9-68 zauzimaju ubedljivo poslednje mesto u NBA ligi? Niko, svi pričaju samo o Vilanovi, koja je martovsko ludilo produžila do prvog vikenda u aprilu, kad se upisala u istoriju.

Prvi put posle skoro tri decenije veliko finale NCAA lige odlučeno je šutem sa zvukom sirene. Takozvani “buzzer beater” ispalio je Kris Dženkins, bek Vilanove, i doneo pobedu svom timu protiv Severne Karoline 77-74. Odmah treba reći: šokantnu pobedu, koja je kao grom pogodila Majkla Džordana, nekadašnju zvezdu Severne Karoline, koji je bio na tribinama u Hjustonu. Veliki Air-Michael je bio ubeđen, kao i velika većina košarkom zaraženih Amerikanaca, da će Tar Hilsi trijumfovati, ali Divlje mačke su bile brže od sirene. Pogodak Dženkinsa bio je signal za neviđeno slavlje na terenu, a posle par minuta krenulo je ludovanje po ulicama Filadelfije. Za ponedeljak su bile otkazane sve važnije aktivnosti u tom gradu, jer je to dan kad se slave šampioni koji dolaze iz Hjustona.

vilanova 2

A na samo pet sekundi pre kraja utakmice činilo se da će se Džordan radovati sa svojim bivšim univerzitetom. Severna Karolina je imala produžetak u džepu posle teške trojke Markusa Pejdža. Semafor je pokazivao da je ostalo još 4,7 sekundi, Vilanova je krenula u poslednji napad. Rajan Arčidiakono, momak čudnog prezimena, vodio je loptu i privukao dvojicu čuvara, a onda dodao Krisu Dženkinsu. Ovaj igrač, koji je tokom završnog turnira do tog trenutka pogodio tačno polovinu od 32 dalekometna šuta, poslao je sa skoro deset metara loptu ka košu rivala i – pogodio za titulu. Poslednji put Vilanova je bila prvak NCAA lige davne 1985.

Rajan Arčidiakono je poneo priznanje za najboljeg igrača (Most Outstanding Player) Fajnal-fora u Hjustonu. Bek šampiona, Vilanove, je u polufinalu ubacio 15, a u duelu za titulu 16 poena. Tokom sezone ovaj bek Vajldketsa je beležio 12,4 poena, a na terenu je provodio 32 minuta.

Pored Arčidiakonoa, najbolju petorku završnog turnira čine igrači koji su nastupali u finalu. Svoje mesto u idealnom timu zauzeli su Fil But i Džoš Hart iz redova šampiona, kao i Džoel Beri II i Brajs Džonson, aduti Severne Karoline.

Interesantno je da pre ovog ludog aprilskog finala, kojim je stavljena tačka na Martovsko ludilo, nijedan igrač Vilanove nije figurirao među najvišim pikovima predstojećeg NBA drafta. Ekipa univerziteta iz Filadelfije trijumfovala je zahvaljujući pre svega timskoj igri u kojoj su se najtalentovaniji pojedinci potpuno podredili kolektivu. Na specijalizovanom sajtu “draftexpress” kao prvi izbor na junskom draftu predviđeno je krilo Brendon Ingram, sa Univerziteta Djuk. Drugi bi trebao biti mnogo hvaljeni Ben Simons, krilni centar Luizijane, a treći Hrvat Dragan Bender, koji je član Makabija iz Tel Aviva. Tek na 36. mestu je jedan od igrača iz hjustonskog finala – Brajs Džonson iz Severne Karoline. Bek Vilanove Džoš Hart je – 69! Junaka koji su doneli pobedu Vilanovi – Dženkinsa i Arčidiakonoa nema među prvih 100!

Vilanova – Severna Karolina 77-74 (34-39)

Dvorana: NRG stadion, Hjuston. Gledalaca: 74.340

Vilanova Vajldkets: Kris Dženkins 14, Danijel Očefu 9, Deril Rejnolds, Džejlen Branson 4, Džoš Hart 12, Rajan Arčidiakono 16, Mihal Bridžis 2, Fil But 20. Trener: Džej Rajt.

Severna Karolina Tar Hils: Brajs Džonson 14, Džoel Džejms, Ajzea Hiks 4, Kenedi Miks 4, Džastin Džekson 9, Teo Pinson, Nejt Brit 2, Masrkus Pejdž 21, Džoel Beri 20. Trener: Roj Vilijams.

vilanova 3

Photo: NCAA