Vladica: Kreće NCAA, kreću uzbuđenja!

Dolazak kasne jeseni ljubitelji košarke širom Amerike povezuju sa početkom NCAA lige, pa tako i ovaj put sa nestrpljenjem i radošću milioni navijača konačno dočekaše početak svog najomiljenijeg sporta.  U natrpanom sportskom kalendaru SAD najzad ima mesta i za “ametersku” košarku, pored najpopularnijeg američkog fudbala (NFL i NCAA ), nikad popularnije NBA lige, NHL hokeja i upravo završenog bejzbol prvenstva (čiji sam, na zaprepašćenje našeg sveta, veliki ljubitelj!) i drugih manje popularnih sportova.  Naime odjednom se ponovo priča o NCAA ligi koju niko ne spominje još od nezaboravnog finala prošlog aprila.

Da podsetim čitaoce, NCAA lige se igra od novembra do aprila tako da je sezona nešto kraća nego kod drugih sportova, i u periodu od aprila do prvih utakmica u novembru se vrlo malo toga dešava za običnu sportku javnost.  Naravno da to nije baš tako jer se na proleće i leto organizuju razni turniri i kampovi gde srednjoškolci širom Amerike igraju pred NCAA trenerima koji tako pronalaze nove igrače koji zamenjuju one koji su završili studije, ili otiši u NBA (igrači imaju pravo da igraju 4 godine).  Prošle sezone Villanova je neočekivano osvojila titula pobedivši u zadnjoj sekundi favorita North Carolinu.  NBA draft je bio pun mladih igrača koji su posle 1-2 sezone otišli u NBA, a neki vrlo dobri seniori su odigrali 4 sezone i “potrosili” amaterski status. Kao i uvek, zlobnici tvrde da su svi koji znaju da igraju otišli i da više nema dobrih igrača, to nama na Balkanu zvuči poznato, zar ne?  Međutim naravno da nije tako jer u SAD kao i u Srbiji uvek ima novih talenata.

Pređimo na stvar i pogledajmo šta nam donosi nova sezona ovog najmasovnijeg košarkaškog takmičenja na svetu gde učestvuje čak 350 ekipa u raznim konferencijama/ligama rasprostranjenim širom 50 država i čak 6 vremenskih zona!

.Top 10 (moja procena)

1. Duke: Izgubio je najboljeg igrača (Brandon Ingram) koji je sada u Lejkersima, međutim okosnica ekipe je ostala, predvođena odličnim Grayson Allenom i Luke Kennardom.  Legendarni Coach K nije sedeo skrštenih ruku, već je doveo tri neverovatna talenta koja neće dugo igrati NCAA ligu. (Harry Giles najbolji sredjoškolac Amerike, Frank Jackson i Marques Bolden). Sva trojica su verovatno buduće NBA zvezde, ali o njima malo kasnije.

miles-bridges

Markus Bolden, Mičigen Spartans


2. Kansas
Ogromna tradicija na preriji i nedođiji Kansasa i ove sezone će biti u centru pažnje.  Dosta dobrih veterana pojačanih sa brucošem Josh Jacksonom i malo poznatim Ukrajincem Mikhailukom po mnogima ima dovoljno talenta da osvoji titulu.

3. Kentucky
Svake sezone zamene celu petorku sa novih pet brucoša koji ispadnu još bolji nego oni prethodni.  Coach Cal, trener ove ekipe, se samo pojavi u dnevnoj sobi najboljih 18-godišnjaka u SAD i oni bez razmišljanja dođu na zanat godinu-dve jer znaju da je to najbolji i najkraći put za NBA i milione dolara koje ih čekaju.
Malik Monk, DeAron Fox, i Nigerijac Bam Adebajo su stvarno neverovatni talenti od kojih se mnogo očekuje. (O njima malo kasnije)

4. Oregon
Malo čudno za relativno nepoznatu ekipu, ali po svim izveštajima imaju odličan tim pokriven na svim pozicijama. Vođe su Dillon Brooks i Chris Boucher (sa neverovatnom životnom pričom, o kome će biti reči kasnije).

5. Villanova
Prošlogodišnji šampion pokušaće da odbrani titulu bez dva ključna igrača ali solidnim “povratnicima” i veoma dobrim trenerom Jay Wright koji se na kraju svake sezone dvoumi oko NBA angažmana.  Hendikep za Novu će biti što visoko rangirani brucoš, centar Spellman (NBA talenat) nije dobio pravo takmičenja.

6. Wisconsin
Uvek solidna ekipa sa ozbiljnim Final 4 ambicijama predvođena krilom Nigel Hayes, takođe NBA igračem.

7. Michigan State
Još jedan starosedelac u top 10, sa dosta povratnika od prošle godine i super-talentovanim novajlijom Miles Bridgesom.

8. Arizona
Interesantna mlada ekipa sa brzim stilom igre. (Nažalost sa nekoliko ključnih povreda u pripremnom periodu)

9. Virginia
Uvek izneveri očekivanja na kraju sezone, hoće li ovaj put biti drugačije?

10. North Carolina
Teško ih je izostaviti, ali sigurno su slabiji nego zadnjih par godina.

Pred početak svake sezone treneri i stručnjaci sastave takozvani All-American Team (najbolji igrači pred početak sezone), pa evo ovogodišnjeg:

Grayson Allen, Duke
Odličan šuter i vođa ekipe sa dorbim atletskim sposobnostima.

Josh Hart, Villanova
Posle testiranja odlaska u NBA odlučio da odigra još jednu sezonu.  Eksplozivan ulaz ali malo slabiji šut ovog beka ipak ne usporava da postigne veliki broj poena.

Nigel Hayes, Wisconin
Još jedan igrač koji se “vratio” sa drafta a mogao je da ostane. Krilo-centar koji odlično igra leđima uz dobru odbranu, siguran evroligaš, a možda i NBA potencijal.

Dillon Brooks, Oregon
Vuče povredu tako da će tek kasnije da pokaže sve što može. Ovo krilo je fantastičan košgeter i skakač.  Prirodni vođa oko kojeg se vrte velika očekivanja u Oregonu.

Ivan Rabb California
210 cm visoki centar je definitivno najbolji pivot u NCAA.

(Nastavak sledi)

Photo: NCAA