Za Srbiju nema sunca u Heraklionu

Dok je na beogradskim TV kanalima ponovljen jedan od najbrilijantnih košarkaških događaja u kojem je jedna od najboljih selekcija sastavljena od igrača iz Srbije i Crne Gore trijumfovala na Evropskom prvenstvu 1995. u Atini, u istoj zemlji ovaj put u Heraklionu, se “smračilo” reprezentaciji Srbije sastavljenoj od igrača mlađih od 19 godina. U okviru U19 Svetskog prvenstva, u odlučujućoj utakmici za ulazak u četvrtfinale naša rprezentacija je poražena od Australije 56-69, i moraće da se bori za plasman od 9. do 16. mesta.

Srbija je važila za jednog od favorita na ovom prvenstvu, i svi su mislili da će ponovo da igra u finalu protiv SAD, kao što je to bilo pre dve godine u Pragu. Kako su u skoro svim selekcijama prisutni mnogi igrači koji su prošlog avgusta igrali u Dubaiju na U17 Svetskom prvenstvu, gde je Srbija u finalu takođe bila slabija od Amerikanaca, to je učvrstiloverovanje da će i ovaj put “orlići” da nastave sa serijom odličnih predstavljanja talentovane košarkaške nacije. Međutim, desilo se drugačije, i izabranici trenera Aleksandra Bućana su samo na trenutke podsećali na ekipu koja je morala i mogla da postigne više. Nisu uspeli da pobede čvrstog protivnika Australiju, i ovaj put će borbe za medalje da vode selekcije SAD, domaćina Grčke, Hrvatske, Italije, Španije, Turske i Kanade – uz Australiju.

goran 32Srbija će morati da igra sa selekcijama druge ili treće grupe svetskih košarkaških velesila: Tunisa, Egipta, Koreje, Irana, Dominikanske Republike, Argentine, Kine. Ali i iz ovog neuspeha treba izvući pozitivne zaključke i pouke. Najpre, plasman na U19 Svetsko prvenstvo u Grčkoj mnoge od evropskih košarkaških sila nisu čak ni obezbedile (Francuska, Litvanija, Rusija i još mnoge druge). Drugo, stručnom štabu predstoji ozbiljna analiza priprema, i saznanje da propušteno treba i mora da bude odlučujuće za budući rad.

Možda selekcija nije bila najbolja, možda nije bilo dovoljno dana za pripreme – teško je nama gledaocima reći, ali na ova dva, i još najmanje 22 pitanja moraće da pronađu odgovore stručni štab reprezentacije, s jedne strane, i organi Košarkaškog saveza Srbije s druge.
Nije utisak da među reprezentativcima Srbije nema talentovanih mladića – naprotiv, mnogi od njih već igraju u FMP-u, Crvenoj zvezdi ili Partizanu, i imaju više iskustva i talenta nego što su to ovaj put pokazali. U prve dve utakmice su pobedili, ali nisu bili ubedljivi kao prethodne selekcije. Protiv Grčke su igrali dobro tri četvrtine, a u utakmici protiv Australije su  u jednoj četvrtini postigli samo 9 poena, ukupno mizernih 56. Nisu pokazali napadačke vrline, što je osobina svih igrača s naših prostora – protiv Australije su postigli samo 3 trojke, slabo su igrali odbranu, gubili mnogo lopti (ćak 20) i ostaje da žale što nisu išli putem prethodnih selekcija. Izostale su i individualne sposobnosti naših igrača, i zato je teško poverovati je da među 25 najboljih strelaca (posle prve faze) nema nikoga iz Srbije. Najbolji su Vasilije Vučetić, koji nakon 4 utakice deli 28. do 30. mesta sa 11,2 poena po utakmici, dok je drugi najbolji strelac reprezentacije Srbije Vanja Marinković sa 11 poena na 31. mestu.
Ostaje da verujemo da su ovi mladi momci naučili lekciju, i da će po povratku u svoje klubove da okrenu list i da shvate da moraju još više truda da ulože da bi bili bolji od igrača iz drugih ekipa. Svi oni imaju talenat, ali ovaj put nisu uspeli da se izbore za ono što se od njih očekivalo, pa će za plasman od 9. do 16. mesta da igraju u “Univerzitetskoj dvorani”, u kojoj skoro da i nema gledalaca. Velika “Heraklion Arena” je rezervisana za susrete budućih pretedenata za medalje: Turska – Australija, Hrvatska – Kanada, SAD – Italija i Grčka – Španija. Naš poraz od “kengura” najbolje je “iskoristio” beogradski sudija Aleksandar Glišić, koji sudi veoma kvalitetno na ovom šampionatu (kao i velika većina njegovih kolega), i vodiće utakmicu SAD –Italija.

 

Photo: FIBA