Zvezda u Tirani

zvezda drac

Naši fudbaleri uskoro će u Tiranu, odnosno u Elbasan gde ih čeka revanš utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sa Albanijom. Šta je bilo u Beogradu znamo, kako će biti u Elbasanu možemo da pretpostavimo… Ova slika stara je 43 godine, nastala je u Draču, na plaži, tokom poludnevnog izleta košarkaša Crvene zvezde koji su u ondašnjem Kupu šampiona tada igrali sa prvakom Albanije Partizanijem.

Politički odnosi sa Albanijom ni onda nisu bili idealni, Enver Hodža je još bio na vlasti pretvorivši svoju zemlju u izolovanu oazu totalitarnog komunizma. U nekom talasu poboljšanih odnosa albanske vlasti dozvolile su da Zvezda doputuje u Tiranu čarter-letom i čak dopustila da u njemu budu i novinari. Bio sam među njima, evo me na slici u belom u prvom redu, pored Miodraga Simeunovića-Simketa, tada novinara “Politike Ekspres”. Košarkaši Zvezde, među kojima su bili Simonović, Slavnić, Kapičić, Vučinić i Sarjanović bili su srdačno dočekani. Iznenadili smo se koliko ih albanski klinci poznaju i prepoznaju, ali smo tokom boravka čuli da se signal naše TV, naravno ne baš javno, gledao u Tirani pa su tako čuveni derbi mečevi “subotom u pet” stizali i do tamošnjih ljubitelja basketa.

Zvezda je u prvom kolu lako dobila holandski Harlem sa 88-72 u gostima i 107-74 kod kuće, dok je albanski prvak prošao bez borbe pošto je prvak Sirije CJS Alep  odustao od takmičenja. U prepunoj dvorani u Tirani Zvezda je 7.decembra 1972.  relativno sigurno dobila meč sa 94-83, a u revanšu sedam dana kasnije bila je još ubedljivija, 99-74. Kasnije je u grupi bila druga iza Simentala, a ispred Real Madrida (!) i Makabija. Reala je tukla oba puta, 77-74 (Goran Rakočević i Moka Slavnić dali su po 20 poena, Vučinić 18, Kapičić 11) u Madridu, 80-70 (Kapičić 24, Vučinić 19, Slavnić 18) u Beogradu, ali je zaustavljena u polufinalu od CSKA  (90-98 i 83-100). Trener je bio Bratislav-Bata Đorđević, otac našeg današnjeg selektora Saše Đorđevića.

Titulu je te 1973. osvojio Injis Vareze na čijoj je klupi sedeo Aleksandar-Aca Nikolić. Finale je igrano u Liježu, Injis je pobedio CSKA 71-66 a prvi strelac finala bio je Meksikanac Manuel Raga, u to vreme najveća zvezda Injisa iako su u timu bili Bob Mors, Dino menegin, Also osola, Ivan Bison, Otorino Flaborea…