Zvezdine tri godine

Simpatični trener Bamberga, Italijan Andrea Trinkjeri koji, uzgred, sjajno govori srpski, objasnio je posle utakmice u samo par reči zašto je Crvena zvezda pregazila njegov tim, kao i mnoge druge u Evroligi: “Zvezda ima fantastičnu sezonu, ali ona je ovu sezonu napravila – pre tri godine. Igraju zajedno već dugo i moraju sada da iskoriste to što imaju, jer već naleto će mnogi igrači otići u neke bogatije klubove”.

Andrea je pogodio u srž. Uostalom, to se videlo na utakmici protiv nemačkog tima: i bez Jovića, za koga i ja iskreno mislim da je duša Zvezdinog tima, može se pobediti jedan izuzetno jak sastav u ovoj i ovakvoj Evroligi. Na tome se radilo tri godine, tu je Trinkjeri potpuno u pravu. A kad je već tako veliki džentlmen, treba mu uzvratiti i reći da je i on bio lišen jednog izuzetno bitnog igrača – Strelnieksa. Mada Radonjić nije mogao da računa ni na Dangubića, što je situacija koja već pomalo počinje da zabrinjava.

U jednom trenutku drugog poluvremena Zvezda je vodila 25 razlike, 56-31. Publika u dvorani počela je već pomalo da se dosađuje, ali utakmica nije bila nimalo dosadna gostima iz Bamberga. U tom debelom minusu oni su došli sebi, navukli su gaće koje su im spale onog trenutka kad su ušli u dvoranu “Aleksandar Nikolić”, i krenuli u neviđenu seriju u kojoj će se zaustaviti na 0-17! Od 56-31 začas postade 56-48, i u tim trenucima pomislio sam da i u košarci važi ono pravilo iz fudbala – da ga igraju svi, ali na kraju uvek pobede Nemci. Na sreću, u timu Brose  Basketsa bilo je najmanje Nemaca, pored italijanskog trenera tu je bilo sasvim dovoljno slovenskih duša da mogu oboriti svako pravilo (Nikolić, Radošević). Potpomognuti nekadašnjim komšijama Zizisom i Melijem pokušavali su da naprave jednu dobru odbranu, ili samo jedan dobar napad – a samo toliko im je trebalo – pa da se potpuno vrate u meč. Niti su uspeli da to urade, niti su oni Nemci koji igraju fudbal.

U odsustvu Jovića u prvi plan iskočio je Čarls Dženkins. Momak celu sezonu igra toplo-hladno, večeras je bio baš vreo. Preuzeo je lidersku ulogu koju nije mogao da odigra Volters, menjao je Dženkins i Jovića i Voltersa, i to tako uspešno da igra tima nije značajnije poremećena.

Sa 14 pobeda Crvena zvezda je već u poziciji da omiriše atmosferu koja je čeka u četvrtfinalu. Dejan Radonjić oprezno kaže da se može dogoditi da ni 16 pobeda ne bude dovoljno za Top 8. Mislim da je preveliki pesimista po tom pitanju, i da je glavni posao već obavljen. I to – večeras.

Photo: Euroleague