Pogledaj dom svoj, Dragane

Prethodnih dana čitali smo i slušali kako se gasi ABA liga. Slovenci, pa Hrvati zadavali su joj “smrtonosne udarce”, a tek Makedonci i Crnogorci… Čitali smo Milova pisma, pa od Naumovskog, sa bombastičnim naslovima i komentarima, kako je izabrana FIBA, kako je Bokan za Evroligu, pa je čak u “lošim odnosima” sa Milom koji je za FIBA!… Onda je predsednik naše kuće košarke učinio isto, ali to nije protumačeno kao kolac u srce ABA “vampira”. Zatim se najvaljivao krah ABA u nedelju na skupštini u Zagrebu.

Pa koga savezi mogu da podrže nego FIBA? Oni ne biraju kao klubovi, a i klubovi Grčke, Turske, Italije, pa čak i Francuske, kao bastion FIBA, izabrali su Đordija, a ne Baumana. Tako je i Budućnost izabrala, Cedevita, Crvena zvezda, Partizan takođe.

Po većini medija, ABA se već bila raspala?! Sem Crvene zvezde, koju samo čudo može odvojiti od Evrolige, a kojoj dogodine ne odgovara da u ligi od 16 evropskih bogataša koji igraju 30 kola i plejof, putuje još i u Zadar, Ljubljanu ili Skoplje, svima ostalima je regionalno takmičenje spas. Ko je to trebao da glasa protiv?

Cibona je glasala za FIBA, ne protiv ABA, jer jednostavno ne može da igra ništa drugo. Rezon je da i Olimpija bude za Ligu šampiona (samo ne znam kojih), dok Megu, kako kaže Miško Ražnatović (samo ne znam u kom svojstvu), ne interesuje Evropa, zbog treninga, i ništa drugo sem ABA. Mada Đilas kaže da bi Megi pomogao za FIBA takmičenje. Pomenuti klubovi ne ugrožavaju Đordijev  paket 1+3, koji je bio jedini uslov, a pitanje je da li će kroz tri godine biti interesa za klub u El sa ovog tržišta, kao što je sada nasušna potreba za tri u Evrokupu.

Na skupštini ABA je bilo baš zanimljivo. Kako su predstavnici klubova uzimali reč, koji minut kasnije jedan portal u Srbiji uredno je objavljivao sve što je rečeno. Onda je predstavnik Zadra pitao zašto uopšte da se glasa, kada je u Srbiji već objavljen ishod glasanja. Na prepad je predložio u šali da predstavnici srpskih klubova pokažu mobilne  telefone, i onda je nastla pometnja pošto je jedan klub imao čak petoricu predstavnika, a “prvoosumnjičeni” je bio predsednik kluba koji se više ne takmiči, zamrznut je?!

Predloženo je i da se liga zatvori, a na drugom delu sesije učestvovali su i predstavnici saveza. Uz domaćine Hrvate došlo ih je samo iz DVA? Ispred KSS Tomašević, pored njega još jedino Slovenci, koji su preložili da se igra prvo deo domaćih liga, pa ABA, pa plejof domaćih, ali je to ostavljeno za neka druga vremena.

Zanimljivo mi je, posebno, da je predstavnik Metalca Vraneš podržao zatvoreni koncept ABA lige?!  Izgleda da ne zna da se liga skraćuje na 12, i da Srbija dogodine ima samo tri tima, a uz to glasao je u Srbiji da prednost u utakmici za treće mesto u Superligi ima bolje plasirani tim iz ABA, a njegov tim je tu – najslabiji!

Prvi čovek KSS (neki kažu samo ženskog dela) ne miruje ovih dana. Dominira u izjavima, pismima, bavi se svim i svačim, samo ne onim što bi trebao – razvojem košarke u Srbiji, koja se po unutrašnjosti gasi! ABA ili Evroliga ne bi trebalo da budu oblasti kojima se bavi, a evo i zašto:

Predsednik saveza, za početak, mora da vrati KLS pod svoje okrilje, time i bar deo kredibiliteta koji je izgubio posle onog svojevremenog prekida Kupa u Kragujevcu, nakon jednog poziva iz Beograda, iako to nema pravo ni on, ni delegat, već isključivo prvi sudija. Obećanja da će se posle dve godinje povući sa mesta predsednika, i uvesti potpredsednika Bodirogu u posao, rezultiralo je odlaskom Dejana, kao i Tarlaća iz KSS. Uz sve, kršio je mnoga akta saveza kada su Zvezda i FMP u pitanju, a obećanje dato kraj makete trenažne sale Partizana, gde se fotografisao i davao izjave posle Pariza, nije ispunio. Crnkokose, tima koji je bio pobednik KLS više nema, kao i kragujevačkog Radničkog koji je igrao Evropu, a pitanje je šta će biti sa Metalcem, koji uz crno-bele nije imao ove godine sredstava da igra Evrokup, pa je Srbija po prvi put bila samo sa jednim predstavnikom na Starom kontrinentu.

Predsednika saveza „ne ferma“ niko. Od dobre volje pojedinaca zavisi da li će klubovi dati reprezentativce za mlade selekcije, a bogami i za onu najbolju. Liga nam je najkorumpiranija i najgora u regionu. Igrači dolaze i odlaze na otvorene ugovore, neisplaćeni su pa žive od klađenja, često protiv sebe. Pisao sam već kako se delegiraju sudije, kako se putuje, nameštaju ili zakazuju utakmice, pa tako se dogodilo da se čak i utakmice poslednjeg kola koje odlučuju ko ispada ili ulazi u Superligu, ne igraju, ne u isto vreme, već ni u isti dan?!

Dragane, pogledaj prvo kako je u tvom domu, pre ABA, FIBA ili Evrolige. Skupiš li hrabrosti da se baviš svojim poslom, da sam donosiš odluke, bićeš predsednik saveza, a ne, kako kažu, samo za žensku košarku.

Photo: MN press